Hoppa till innehåll

Teuton Systems PC

Varför TS PC-serie?

Världsunik koncept – säkerhetskonfigurerade Linuxdatorer anpassade för vanliga användare.

Slipp övervakning, avlyssning och dataintrång. Teuton Systems PC-serien är våra integritetssäkra datorer med ett mycket lättanvänt och användarvänlig gränssnitt – smidig övergång från Windows och Mac!

Allting kommer förinstallerat och du är igång på ett par minuter, samtidigt som du får tillgång till några av de säkraste och bästa lösningarna på marknaden för dig som vill slippa bli övervakad på nätet och att obehöriga får tillgång till din data via intrång eller stöld av datorn.

De principer vi tillämpar på våra system borde vara standard på moderna datorer, telefoner etc, men är långt ifrån självklara i en värld som präglas allt mer av totalitär övervakning, integritetsintrång och giriga storföretag som vill åt din personliga data.

Kryptering skyddar dina filer

Våra datorsystem levereras med full diskkryptering och ett förkonfigurerat lösenord via systemet dm-crypt. Det innebär att alla datorns filer krypteras automatiskt och att ingen kan starta systemet utan tillgång till lösenordet och komma åt lagringsdiskens innehåll. Så länge din dator inte lämnas upplåst kan ingen komma åt eller läsa innehållet vid fysisk åtkomst till datorn eller vid stöld eller inbrott.

Det förkonfigurerade lösenordet kan du byta till ett eget direkt eller vid ett senare tillfälle. Ett särskilt användarlösenord finns också med från leverans och lämnar du datorn oövervakad låser skärmsläckaren användarkontot automatiskt efter en viss tid.

VPN-tunnel skyddar din internettrafik

TS PC-serie är förkonfigurerade med en VPN-tunnel vilket innebär att all internettrafik är krypterad mellan dig och VPN-leverantören vilket försvårar för obehöriga att kartlägga och övervaka din trafik och din internetanvändning. Istället för att kunna spåras till din plats eller hemadress skickas internettrafiken via VPN-servrar i Sverige eller utomlands. Vi använder ProtonVPN som leverantör.

Operativsystem och mjukvara

Våra system är förkonfigurerade med operativsystem baserade på Linux och KDE Plasma skrivbordsmiljö, vilket ger en kombination av hög kompatibilitet och säkerhet tillsammans med användarvänlighet. Tack vare KDE Plasma skrivbordsmiljö kan du som tidigare Windows- eller OSX-användare känna igen dig och navigera i operativsystemet med en traditionell startmeny, aktivitetsfält, filutforskare och genvägar med intuitiva sökfunktioner och ett grafiskt toppmodernt gränssnitt.

KDE Plasma skrivbordsmiljö upplevs av många som både vackrare och kraftfullare än Windows och OSX och utvecklas ständigt tack vare en öppen och engagerad utvecklingscommunity och ger dig anpassningsmöjligheter som är vida överlägsna Microsofts och Apples produkter.

Utöver detta medföljer en rad förinstallerade programvaror för bland annat säkert och anonymt internetanvändande, krypterade e-posttjänster, chattklienter och lösenordshanterare.

Självklart medföljer också helt vanliga kontorsprogram som ordbehandlare, webbläsare etc. Programvarorna bygger så gott som uteslutande på öppen källkod och uppdateras löpande helt kostnadsfritt.

Hårdvara

Våra datorsystem bygger och konfigurerar vi helt själva med undantag för laptop-modellerna som kommer ifrån vår leverantör Lenovo.

Stationära datorer är fortfarande överlägsna när det kommer till både pris, prestanda och säkerhet. TS PC-serie bygger vi på utvalda komponenter baserade på AMD:s plattform och den senaste generationens Ryzen-teknik.

Våra bärbara modeller baseras uteslutande på Lenovo Thinkpad-serien, som är känd för hög kvalitet och goda säkerhetsegenskaper.

Användarmanual och dokumentation

Våra system levereras med dokumentation om konfigurationen, lösenord och kontouppgifter samt en enklare användarmanual. Manualen omfattar bland annat hur du vid önskemål byter de lösenord som är förkonfigurerade och ger en översikt över de särskilda program och inställningar som är förinstallerade.

Garanti och support

Allmänt gäller minst ett års garanti på hårdvaran medan vissa komponenter täcks av upp till tre års garanti vilket avgörs av tillverkaren och i regel avser tillverkningsfel (se våra försäljningsvillkor). TS PC-serie konfigureras av oss och vi garanterar att denna grundkonfiguration är korrekt vid leverans. I övrigt kan vi inte lämna någon garanti på operativsystem och medföljande mjukvaror då Teuton Systems inte är programvaruutgivare och användningen ligger bortom vår kontroll. Vi erbjuder dock rabatterad konsultation och övrig support för våra kunder vid mjukvarurelaterade problem. Läs mer på vår supportsida.

Leveranstid

Den preliminära leveranstiden för en TS PC är 5-10 arbetsdagar. Detta beror på vår begränsade lagerhållning och att varje dator byggs och konfigureras manuellt.

Läs våra försäljningsvillkor här.

Frågor och svar

Överlag är TS PC-serie avsevärt mycket säkrare i alla avseenden än Windows- och MacOS-baserade datorer. Linux bygger i grunden på en helt annorlunda arkitektur som är mindre sårbar för olika former av angrepp som trojaner, virus och avlyssning. Operativsystemet skickar inte utan ditt medgivande information till tredje part och samlar inte in information om din användning till skillnad ifrån Microsofts och Apples motsvarigheter. Uppdateringar och förändringar av operativsystemet installeras inte utan ditt medgivande. Krypteringsnyckeln för att låsa upp datorn lagras endast lokalt och kan bara låsas upp av dig. Krypteringsstandarden i mjukvaran är bland den högsta i världen.

Säkerhets- och programuppdateringar kan enkelt installeras löpande via operativsystemets uppdateringscentral. En del program uppdaterar sig automatiskt. Några enstaka program som exempelvis Veracrypt måste uppdateras manuellt.

Att använda våra system är i stort sett lika enkelt som att använda vilken Windows eller MacOS-baserad dator som helst och i vissa avseenden till och med enklare. Utseendet påminner till stor del om skrivbordet i Windows 7/10 och under dagligt användande kommer du inte märka någon större skillnad. Linux/KDE Plasma har samma logiska fönster- och filhantering som Windows, men är avsevärt mycket säkrare och kraftfullare.

Programutbudet till Linux är idag så stort och välutvecklat att det oftast finns lika bra eller bättre motsvarigheter av programmen till Linux. Det är viktigt att tillägga att det fortfarande finns vissa typer av specifika Windows och MacOS-baserade program som är utformade för att installeras på datorn och som inte automatiskt fungerar i Linux, exempelvis vissa bokföringsprogram ifrån Visma, släktforskningsprogram etc. Dessa brukar dock ändå gå att starta genom olika kompatibilitetsprogramvaror. De flesta mer kända program som t.ex. Spotify, Skype m.fl. finns utgivna särskilt för Linux. Allt fler program körs dock idag via webbläsaren och är därför oberoende av operativsystem. Är du osäker på om det finns någon Linux-version av en programvara som du är beroende av kan du kontakta utgivaren alternativt fråga vår kundtjänst om tips på motsvarande Linux-baserad programvara.

Spel som spelas via webbläsaren fungerar exakt lika bra på en TS PC. Allt fler mer kända spel som t.ex. Counter Strike, Dota 2 m.fl. finns dock utgivna till Linux och fungerar utmärkt att spela via Steam-klienten.

Sedan Steam-utgivaren Valve storsatsat på kompatibilitetslagret Proton fungerar idag över 12 000 speltitlar utmärkt Linux trots att de är utgivna för Windows. Ta del av vår särskilda guide för att spela spel med Proton-tillägget.

Om du är storspelare och spelar spel som ännu inte har något Linux-stöd eller fungerar med Proton kan du köpa TS Desktop Gamer som levereras med en parallell hårddisk med Windows 10 installerat så att du kan starta om datorn och använda Windows endast när du spelar medan du för allt övrigt användande använder Linux/KDE Plasma.

TS PC-serie levereras med en förinstallerad VPN-tunnel från marknadens bästa och säkraste leverantörer. För extra känslig användning rekommenderas webbläsaren Tor Browser som också kommer förinstallerad med en rad säkerhets- och anonymitetshöjande funktionalitet. Detta ger dig det bästa skyddet på marknaden för att motverka övervakning och spårning på internet. Hundraprocentig anonymitet kan dock aldrig garanteras och avgörs främst av din egen användning, vilken information du själv lämnar ut på nätet etc.

 

Vi reserverar oss för felskrivningar. Den faktiska varan kan skilja sig ifrån produktbilderna.

Innehållsförteckning

Vi på Teuton Systems använder oss utav cookies för att förenkla din upplevelse av sajten.
För att läsa mer hänvisar vi till våran integritetspolicy.