Din dators säkerhet är som alla komplexa system en kedja där varje länk utgör en beståndsdel. Ingen kedja är som bekant starkare än sin svagaste länk.
Vi ska i en serie inlägg gå igenom samtliga länkar i kedjan med dess vanligaste problem, utmaningarna – samt lösningarna på dessa problem.
Låt oss börja med det viktigaste.
Operativsystemet – det viktigaste av allt
En oerhört förbisedd aspekt av integritet och säkerhet är operativsystemet. Omkring 98-99 procent av svenskarna använder Windows, Mac eller Chrome OS. Endast 1,5 procent använder Linux i nuläget.
Det har under lång tid varit känt att särskilt Windows, men även Mac, har haft färdiga bakdörrar som kan användas för att själva eller åt underrättelsetjänster som NSA/CIA och motsvarande spionera på användaren.
Spelfilmen om Edward Snowden skildrar detta väldigt autentiskt. Redan 2013 avslöjade Snowden att NSA kan se precis allt som alla i hela världen någonsin skrivit på reguljära datorer och mobiltelefoner. Det blev en världsnyhet som rapporterades av världens samtliga nyhetsmedier. En stor del av massövervakningen bedömdes senare vara olaglig av USA:s kongress.
Allt om sker i realtid kan övervakas och alla e-postmeddelanden, sms, googlesökningar, kommentarer och direkta meddelanden på sociala medier lagras för alltid i en databas hos NSA. Detta beskrivs bland annat i teknikmagasinen The Register och TweakTowns överskådliga grafik av det ökända Prism-övervakningssystemet som Snowden avslöjade.
Det framgår bland annat att datainsamlingen sker före krypteringen vilket gör att end-to-end-kryptering blir verkningslös.
Big Brother består med andra ord inte bara av Big Tech, utan även av Big Government – något som också gäller i Sverige i allra högsta grad.
Förresten, NSA har hängt med i tiden och interna dokument avslöjar att personalen uppmanas skriftligen att inte använda ord som man och kvinna till förmån för ”manligt kön tilldelat vid födsel” och liknande nyspråk.
Tekniken har funnits sedan innan 2013 – men vad säger lagen egentligen?
Det är en föråldrad föreställning att systematisk övervakning av privata förehavanden är något som bara bedrivs av underrättelsetjänster som CIA eller Säpo vid högprofilerad brottslighet.
I Sverige var det på pappret något som var förbehållet Säpo fram till 2018 – för att förhindra spionage och terrorbrott. Idag får den svenska polisen avlyssna vem som helst – även helt utan brottsmisstanke. Den första oktober började bland annat en ny lag att gälla i Sverige kallad ”lag om hemlig dataavläsning” som du kan läsa om på Riksdagens hemsida.
”Befogenheterna inkluderar telefonavlyssning, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig dataavläsning, kameraövervakning och rumsavlyssning” står det bland annat att läsa i lagen.
Lagen ska även kombineras med mer övervakning av det offentliga rummet med kameror och AI-igenkänning.
EU-lagar som Chat Control, som drevs på av bland annat Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson, återkommer hela tiden i nya varianter som ett exempel även på den bredare internationella utveckling där myndigheternas intrång i privatlivet har blivit allt djupare och trösklarna allt lägre för att spionera på våra allra mest personliga förehavanden.
”Men lagen är väl bara avsedd för att lagföra gängkriminella och terrorister?”
Om historien har lärt oss något är det att när väl metoden och tekniken finns för maktutövning så kommer den aldrig att användas sparsamt. Tvärtom!
När både lagstiftningen och tekniken finns på plats för att avlyssna alla jämt så bör man därför utgå från att så är fallet.
Har du hört talas om Karl Hedin? Hedin var tidigare ostraffad och vd för ett stort skogsbolag. Efter att ha pratat i ett normalt telefonsamtal blev han 2018, då 69 år gammal, dramatiskt arresterad av en inflygande polishelikopter med tungt beväpnad insatsstyrka. Hedin sattes sedan i en isoleringscell i 17 dygn. Brottsmisstanken var olovlig vargjakt. Därpå följde en flera år lång serie av grova rättsövergrepp. Beslutet om arrestering grundade sig på att Hedin ska ha sagt ”Gråben” när han pratade i samtalet.
Tekniken för att begå integritetsövergrepp mot befolkningen blir allt mer avancerad, samtidigt som lagstiftningen blivit allt mer extrem.
Enligt Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer ska antalet övervakningskameror ökas kraftigt bland annat genom att slopa det befintliga tillståndskravet för kommuner som finns i skrivande stund.
I Storbritannien finns det idag runt 8 miljoner övervakningskameror, varav miljontals är mycket avancerade och kopplade till AI-ansiktsigenkänning och analysprogram.
Det finns idag också otaliga exempel på allt mer politisk förföljelse. Stora resurser läggs idag från polisen på att jaga så kallade ”tankebrott” genom HMF-lagen och otaliga har dömts, även åldringar som bara skrivit i ett kommentarsfält eller forum någonstans.
Tänk dig att exempelvis att du går in och läser på sidor som lyfter frågor som strider mot samtida konsensus – exempelvis gällande sådant som invandring, vaccintvång, Nato, EU eller GMO. Du kan komma på polisens radar exempelvis genom att du är medlem i en grupp på Facebook eller bara genom att någon av dina vänner råkar vara det.
I praktiken kan detta innebära att du sedan blir utsatt för övervakning med en existerande bakdörr från ditt operativsystem. Både tekniken, lagstödet och viljan finns på plats.
Om du har en vanlig webbläsare eller har loggat in på något socialt mediekonto är din bild också scannad och vips kan du enkelt identifieras av alla tusentals, förlåt hundratusentals, miljontals kameror.
AI för igenkänning kan utgå från algoritmer som söker efter specifika utmärkande drag eller kläder – användbara för att till exempel identifiera deltagare vid politiska demonstrationer.
Fakta: Hemliga tvångsmedel
Telefonavlyssning (hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation)
Innebär att meddelanden som överförs i ett elektroniskt kommunikationsnät avlyssnas. Exempelvis telefon, mejl, överföring av datafiler.
Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation
Innebär att man hämtar in uppgifter om vilka som har talat i telefon och när samtalen har ägt rum, men inte vad som sagts.
Hemlig dataavläsning
Innebär att brottsbekämpande myndigheter i hemlighet installerar mjuk- eller hårdvara i en dator, mobil eller surfplatta, exempelvis för att kunna läsa av meddelanden och avlyssna samtal i krypterade appar innan eller efter de krypteras. (Det behövs inte installeras något. Färdiga lösningar finns redan.)
Kameraövervakning
Innebär att personer övervakas med kameror, exempelvis fjärrstyrda TV-kameror. Det kan innebära att man smygfilmar en plats där den misstänkte kan antas dyka upp eller en plats där ett brott har begåtts.
Rumsavlyssning
”Buggning” innebär avlyssning med hjälp av dold teknisk utrustning. Det kan handla om tal i enrum, samtal mellan andra eller möten/förhandlingar i slutna rum.
Situationen vi befinner oss i är verkligen inte trevlig, men samtidigt finns det lösningar för alla som vill trygga sitt privatliv. Men även om du nyttjar dessa lösningar, som vi ska återkomma till mer utförligt i den här guiden, som exempelvis en VPN-tjänst, är de enkla att bryta igenom om du använder Windows eller Mac. Den första, och absolut viktigaste åtgärden, är därför att byta operativsystem – och du behöver inte fundera över vilket som är bäst.
Vad är Linux – och varför går det ej att övervaka?
Linux är, kan man säga, som teknikens alternativmedia – ofta även kallat Alt Tech. Det är programvara skapad av och för folk(et), omöjlig att kontrollera och under konstant utveckling av den globala reserven av datakunniga och dataintresserade människor. Eftersom Linux bygger på konceptet öppen källkod, vilket är precis vad det låter som, så är det omöjligt att ”smyga in” något spionprogram då hela världen fritt kan granska precis vad varje etta och nolla i källkoden gör.
Så ser det ut när du använder Linux.
Häng med på en rundtur! pic.twitter.com/d24GafLrop
— Teuton Systems (@teutonsystems) November 24, 2023
Linux+KDE Plasma ger alla fördelar – inga nackdelar
De första och flesta versioner av Linux, skall tilläggas, ser väldigt ”programmatiska” ut – men tack vare skrivbordsmiljön KDE Plasma, som används i Teuton Systems PC-system, har samma enkelhet och användarvänlighet som vilken klassisk Windows eller Mac som helst – kombinerat med alla nämnda integritetsfördelar. Uppstartssträckan även för någon med väldigt låg datakunskap är näst intill noll. Man klickar sig fram i mappar helt enkelt.
Titta i videon så ser du hur det ser ut när du använder din Teuton-dator.
Framöver ska vi återkomma till flera ämnen, däribland VPN-tjänster, krypterad e-post, val av webbläsare samt andra praktiska applikationer som är förinstallerade på din specialkonfigurerade Teuton-dator.
Vi erbjuder också en tjänst där du från endast 1795 kronor kan omvandla din Windows-dator till en Linuxdator.
Nyfiken på att veta mer? Tveka inte att slå oss en signal eller mejla oss.