Många mobilanvändare har länge uttryckt oro för att vara avlyssnade. Nu tyder också en läcka på att denna rädsla inte bara varit helt befogad – av allt att döma blir vi dessutom passivt avlyssnade av vår ”smarta teknik” till och med när vi inte aktivt använder den, t.ex. när telefonen ligger i fickan eller på bordet bredvid dig.
I vad som verkar vara en pitch deck (visuell presentation) från en av Facebooks marknadsföringspartner – Cox Media Group (CMG), beskriver man öppet bland annat hur företaget aktivt avlyssnar användarnas konversationer för att sedan använda dessa när man skapar riktade annonser.
Av det läckta bildspelet framgår att CMG:s programvara för så kallad ”Active-Listening” använder artificiell intelligens för att samla in och analysera användarnas data i realtid, genom att lyssna på vad de säger i sina telefoner, bärbara datorer eller hemassistentmikrofoner.
”Annonsörer kan para ihop denna röstdata med beteendedata för att rikta in sig på konsumenter på marknaden”, skriver man i presentationen.
Facebook, Google och Amazon anges som kunder till CMG, vilket också tolkas som att de kan använda tjänsten för att avlyssna sina användare. Presentationen läckte först till reportrar på 404 Media, och efter att skandalen blev ett faktum har Google också plockat bort mediegruppen från hemsidan för sitt ”Partnerprogram”.
Techjättarna förnekar
Till brittiska Daily Mail hävdar en talesman för Meta (Facebooks ägare) att man ”inte använder din telefons mikrofon för annonser” och påstår att man har varit tydliga med detta i flera år.
”Vi försöker nå CMG för att få dem att klargöra att deras program inte är baserat på Meta-data”, hävdas det vidare.
Även Amazon förnekar att man samarbetat med CMG för att avlyssna sina användare och uppger att man inte heller har några planer på att göra detta.
Enligt det läckta bildspelet beskrivs det hur programvaran kan använda i princip vilken mikrofonutrustad enhet som helst för att avlyssna och spela in konsumenternas röstdata. Det är ännu delvis oklart om det avlyssnar användaren konstant eller bara när mikrofonen är aktiverad – exempelvis under pågående samtal.
Denna data uppges sedan användas av annonsörer för att riktas till ”konsumenter på marknaden” – alltså människor som överväger att köpa en viss produkt eller tjänst.
Farhågor bekräftas
Om den avlyssnade har pratat om att köpa någonting kommer annonser för detta också att dyka upp på olika plattformar – exempelvis kan man plötsligt börja se en massa annonser för ett bilmärke man tidigare aldrig sett.
”När tekniken väl har lanserats analyserar den automatiskt din webbplatstrafik och dina kunder för att kontinuerligt förbättra målgruppsinriktningen”, står det i presentationen.
Läckan tycks alltså bekräfta farhågor som allt fler uttryckt om att deras mobiltelefoner ”lyssnar av dem”, och att de tydligt kan notera fler annonser för en viss produkt efter att ha pratat om denna med en vän eller familjemedlem.
Meta har konsekvent förnekat att man avlyssnar sina användares samtal och att dessa på något sätt skulle påverka vilka annonser som dyker upp i flödet – ett påstående som många är skeptiska till.
Det kan också noteras att ”Active-Listening”-tekniken och vad den kan användas till avslöjades i redan i slutet av 2023. Ungefär samtidigt uppdagades även hur företrädare för AI-marknadsföringsföretaget MindSift skrutit i en podcast om hur de använt smarta enheters högtalare för riktade annonser.
Kringgår lagstiftning med svårlästa användaravtal
CMG har sin bas i Atlanta, Georgia och genererade förra året intäkter på hela 22 miljarder dollar. Enligt företaget är deras programvara samtidigt helt laglig.
mobilen inte används aktivt”När en ny app laddas ner eller uppdateras och konsumenterna uppmanas att ta med ett flersidigt användaravtal någonstans i det finstilta, ingår ofta Active Listening”, deklarerade man i ett blogginlägg i november förra året, ett inlägg som dock senare raderades.
Detta skulle kunna förklara hur företaget än så länge kunnat fortsätta sin verksamhet även i stater med avlyssningslagar som förbjuder att någon spelas in mot sin vetskap.
Svenskt företag svarar med integritetssäkrade mobiler
För den som är trött på de systematiska intrången i privatlivet finns i nuläget ändå smidiga lösningar.
Det svenska teknikföretaget Teuton Systems är bland de första i världen med att erbjuda verkligt integritetssäker, men samtidigt användarvänlig teknik för vanliga mobilanvändare, och lanserade tidigare i år sitt nya flaggskepp – smartmobilen “Matrix“.
Mobilen bygger på det banbrytande operativsystemet GrapheneOS som till användarupplevelsen beskrivs av kunder som ”väldigt lik” en vanlig Samsung- eller iPhone-mobil, men med avsevärt högre säkerhet och färre överflödiga och övervakande appar förinstallerade.
– De allra flesta blir överraskade av hur smidigt det går att byta, om man är van vid exempelvis en Samsung-mobil, då våra mobiler har traditionella gränssnitt som man känner igen sig i, berättar Mattias på Teuton Systems kundtjänst.
Utöver den nya generationen mobiler erbjuder de även bärbara och stationära datorer med modernt och användarvänligt gränssnitt baserat på operativsystemet Linux.