Hoppa till innehåll

Linux växer i popularitet – körs på över 3 procent av persondatorer

Det friare och säkrare operativsystemet Linux har nått ytterligare en milstolpe på datormarknaden och har nu mer än 3 procent av marknadsandelen för vanliga datorer, enligt data från webbstatistikfirman Statcounter.

Windows har fortfarande störst andel av marknaden men har sjunkit till 68,15 procent, medan MacOS har 21,38 procent. Det Google-utvecklade Chrome OS, baserat på Linux, har en andel av 4,15 procent, vilket innebär att Linux-baserade system totalt utgör 7,23 procent av marknaden.

Även om andelen kan verka liten, visar det en fortsatt stadig riktning med den högsta noteringen någonsin för operativsystemet på persondatormarknaden. Utöver detta dominerar Linux stort på marknader såsom servrar, superdatorer och inbyggda system, där dess öppna källkod, säkerhet och mångsidighet utmärker sig.

Den fortsatta tillväxten av Linux kan i framtiden ta fart än mer då lanseringen av produkter som Steam Deck (som kör Linux operativsystem) förväntas fortsätta öka acceptansen av Linux bland gamers och i sin tur öka medvetenheten om dess allt större lämplighet för spel.

Parallellt med ökningen i marknadsandelar betonar experter Linux klara fördelar när det gäller anpassning, integritet och säkerhet, jämfört med konkurrenter som Windows och Mac.

Ubuntu, en populär Linux-distribution, lyfts ofta fram som ett alternativ som erbjuder högre integritet och säkerhet, inte minst tack vare att det bygger på öppen källkod. Du slipper också att tvingas koppla upp dig till moln och integritetskränkande tjänster som Google och Microsoft-konton och minskar övervakningen av dig och din dator.

Etiketter:

Vi på Teuton Systems använder oss utav cookies för att förenkla din upplevelse av sajten.
För att läsa mer hänvisar vi till våran integritetspolicy.