Hoppa till innehåll

Därför bör du uppgradera operativsystemet på din Linux-dator

Ubuntu 22.04, också kallad ”Jammy Jellyfish”, är den senaste versionen av Ubuntu som släpptes i april 2022. Det finns flera anledningar till varför en uppgradering från tidigare versioner, som 20.04 ”Focal Fossa”, kan vara en bra idé. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de främsta fördelarna med att uppgradera till Ubuntu 22.04.

Artikeln avslutas med en guide hur du uppgraderar ifrån Ubuntu 20.04 till 22.04. Det rekommenderas för dig som köpt en dator ifrån Teuton Systems innan april 2022.

Bättre prestanda

Ubuntu 22.04 levereras med flera förbättringar och optimeringar som bidrar till bättre prestanda. Till exempel har systemet optimerats för AMD-processorer och har stöd för de senaste teknikerna för hantering av processorer, som ”frequency-invariant scheduler”, vilket resulterar i bättre prestanda och effektivare användning av CPU:ns resurser. Dessutom har Jammy Jellyfish en nyare version av Linux-kärnan, version 5.16, som också förbättrar prestandan och stabiliteten.

Nyare programvaruversioner

Ubuntu 22.04 kommer med nyare programvaruversioner som ger användarna tillgång till de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna. Till exempel inkluderar den nya versionen uppdaterade versioner av viktiga program som LibreOffice, Firefox och Thunderbird. Dessutom har flera andra viktiga program uppdaterats för att stödja nya tekniker och plattformar.

Bättre användarupplevelse

Ubuntu 22.04 har flera förbättringar som bidrar till en bättre användarupplevelse. Till exempel har den nya versionen ett förbättrat och mer användarvänligt installeringsprogram, som gör det enklare att installera systemet. Dessutom har skrivbordsmiljön KDE Plasma, som används som standard i datorerna ifrån Teuton Systems, också uppdaterats med nya funktioner och optimeringar.

Bättre säkerhet

Ubuntu 22.04 har förbättrad säkerhet genom flera nya funktioner och förbättringar. Till exempel har den nya versionen stöd för Wayland, en modern och säkrare ersättning för X-servern som används för att visa grafik på Linux-system. Dessutom har Ubuntu 22.04 en ny version av systemd-resolved som hanterar DNS-frågor och säkerställer att användarna kan surfa på webben säkrare.

Längre stöd

Ubuntu 22.04 erbjuder längre stöd än tidigare versioner. Medan tidigare versioner av Ubuntu bara erbjöd stöd i 9 månader, kommer Jammy Jellyfish att erbjudas stöd i hela 5 år för både server- och desktop-versionerna. Detta innebär att användarna kan fortsätta använda systemet utan att behöva oroa sig för säkerhetsuppdateringar eller teknisk support under en längre tid.

Sammanfattningsvis finns det flera fördelar med att uppgradera från Ubuntu 20.04 till 22.04. Från bättre prestanda och nyare programvaruversioner till en förbättrad.


Här är en steg-för-steg-guide för att uppgradera från Ubuntu 20.04 till 22.04:

  1. Öppna Terminal genom att trycka på Ctrl + Alt + T eller söka efter Terminal i menyn.
  2. Kör kommandot ”sudo apt update” för att uppdatera systemets paketlistor.
  3. Kör sedan kommandot ”sudo apt upgrade” för att installera alla tillgängliga uppdateringar till systemet.
  4. Kör nu kommandot ”sudo apt dist-upgrade” för att installera alla tillgängliga distribution-uppdateringar. Detta kommer att uppdatera alla program och systembibliotek till deras senaste versioner.
  5. Kör kommandot ”sudo apt install update-manager-core” för att installera uppdateringshanteraren.
  6. Starta sedan uppdateringshanteraren genom att köra kommandot ”sudo do-release-upgrade -d”.
    Följ instruktionerna på skärmen och acceptera alla ändringar som föreslås under processen.

 

OBS! En systemuppgradering alltid medför en viss risk för att något kan gå fel. Se därför till att säkerhetskopiera all din viktiga data innan du påbörjar processen.

Etiketter:

Vi på Teuton Systems använder oss utav cookies för att förenkla din upplevelse av sajten.
För att läsa mer hänvisar vi till våran integritetspolicy.